Şehriyeli ada güvecinin tarifi nasıldır?

Taze balık ve tel şehriyenin uyumunu yansıtan bu güveç tarifi, Akdeniz mutfağının hafif ama doyurucu lezzetlerinden birini sunuyor. Fırında pişen balığın yumuşak dokusu, şehriyeli sosla buluşarak hem göze hem damağa hitap eden bir deneyim vaat ediyor.

19 Kasım 2025

Şehriyeli Ada Güveci Tarifi


Malzemeler:

  • 500 gram ada balığı fileto (dil balığı, çipura veya levrek de kullanılabilir)
  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)

Yapılışı:


  • Soğanlar ince yemeklik doğranır, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur
  • Sarımsaklar ezilerek eklenir, 1 dakika daha kavrulur
  • Küp doğranmış domates ve biberler ilave edilip 5 dakika pişirilir
  • Tel şehriye eklenip 2-3 dakika kavrulur
  • Sıcak su, tuz ve baharatlar eklenip şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir
  • Balık filetoları güveç kabına yerleştirilir, üzerine limon suyu gezdirilir
  • Pişen şehriyeli karışım balıkların üzerine yayılır
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika pişirilir
  • Üzerine maydanoz serpilerek sıcak servis yapılır

Püf Noktaları:


  • Balıkların taze olması lezzet için önemlidir
  • Şehriyeleri fazla kavurmamak gerekir, yoksa acı bir tat oluşabilir
  • Fırından çıktıktan sonra 5 dakika dinlendirilirse daha lezzetli olur
  • Yanında cacık veya yeşil salata ile servis edebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;