Kavurmalı Arpa Şehriye Çorbası Tarifi
Kavurmalı arpa şehriye çorbası, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak doyurucu ve lezzetli bir çorba çeşididir. Hem besleyici hem de pratik bir tarif olan bu çorbayı sizler için adım adım anlattık.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 200 gram kuşbaşı doğranmış kavurma (hazır veya ev yapımı)
- 1 adet orta boy soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
- Tencereye tereyağını veya sıvı yağı alın ve kavurmayı ekleyerek kavurmaya başlayın. Kavurma kendi yağını salıp hafifçe kızarana kadar orta ateşte pişirin.
- Kavurmanın üzerine doğranmış soğanı ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi de tencereye ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Arpa şehriyeleri ekleyin ve şehriyeler hafif renk değiştirene kadar 1-2 dakika kavurmaya devam edin.
- Sıcak suyu veya et suyunu tencereye yavaşça ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
- Çorbayı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp tencerenin kapağını kapatın.
- Çorbayı yaklaşık 20-25 dakika veya sebzeler ve arpa şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
- Son olarak ince kıyılmış maydanozu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Servis Önerisi:
Çorbayı sıcak servis yapın. Yanında limon dilimleri ve ekmek ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Kavurmayı fazla yağlı ise önceden süzdürerek kullanabilirsiniz.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
- Arpa şehriyeleri kavurma işlemi çorbanın daha lezzetli olmasını sağlar.
|